22-08-09

Pukkelpop 09: vrijdag 21.08

Mijn laatste Pukkelpop als dertiger zit er op. Aangezien Wilco later dit jaar naar de AB komt, leek de line-up van 21.08 mij de interessantste affiche. In sneltempo een round-up: The Eagles of Death Metal bouwden met good vibes, strakke riffs, en een grote lolbroekenfactor een feestje vol pretentieloze fun (typerend: Ladies night van Kool & The Gang als openingsmuziek voor het optreden, en Jesse "The Devil" Hughes die al dansend op deze discotune het podium opwandelde. Cool).  The Airborne Toxic Event blijft voor mij vooral de band van die ene knappe single "Sometime around midnight" (die aan het beste van Arcade fire kan tippen), daar verandert hun concert in de Marquee voorlopig weinig aan. Vampire weekend: vooalsnog slechts één CD onder de arm maar nu reeds goed voor een bescheiden jukebox waarop A-punk, Oxford comma, Cape Cod Kwassa Kwassa, en Walcott stuk voor stuk perfecte 3-minuten (of in die buurt) popsongs blijven . Live even fris en swingend als op CD: deze jonge New Yorkers zijn blijvers. Madensuyu: als bezetenen ramden Vervondel en De Gezelle op gitaar en drums, en dat leverde een geen seconde vervelend, werkelijk uistekend concert af. Al moest ik 10 minuten voor tijd de Wablieft verlaten om me naar de Shelter te reppen alwaar het herenigde The Jesus Lizard voor een volgend hoogtepunt tekende.  Als David Yow op een podium staat, merk je snel: een tegendraadse (toen de band moest stoppen stak hij z'n middenvinger omhoog en deed er nog een song bij) en graag shockerende man. Maar ook een overtuigend podiumbeest die met zijn bandmaats o.a. bezielde versies van Seasick ("I can't swim" en vervolgens gooide Yow zich in het publiek) en Nub bracht.  The Black Box revelation bracht in De Club voor - naar ik schat - een uitgelaten publiek met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar een stomende set R 'n R van onmiskenbaar internationale klasse.  De jeugd ging uit de bol, en wij ook (stel er u niet meer dan een beleefd voetengestamp bij voor). The BBR heeft de toekomst en promoveert volgend jaar minstens naar een headlinersplaats in de Marquee. The Blood Red Shoes beheersen - net als The BBR en Madensuyu - de kunst om, gewapend met enkel gitaar en drums, een hoop opwindend lawaai te produceren. Na hun erg goed ontvangen set van vorig jaar in De Club kregen zij daar de headlinersplaats. En speelden er een bijna net zo sterk optreden als vorig jaar. Bijna: omdat het aandeel nieuwe (nog onbekende) nummers iets te groot leek en de vaart wat uit de set haalde (na een publieksfavoriet uit het debuut volgde telkens weer iets nieuws: niet echt bevordelijk voor de ambiance).

Ik heb hier en daar wat optredens gemist (Bill Callahan, dEUS, The Hickey Underworld) maar ik onthou toch vooral een zestal goede tot uitstekende optredens.  Dat is zowaar nog meer dan waarop ik had durven hopen, op mijn ouwe dag als Pukkelpopbezoeker.

009_vampire_weekend_2000005_black_box_revelation_22

23:46 Gepost door Geert S in Live | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Lucky Punk!

Gepost door: johan | 25-08-09

Ook veertigers (en ik weet het uit eigen ervaring) zijn nog steeds welkom in Pukkelpop. Dus laat je volgend jaar zeker niet kennen.

Gepost door: Muziekfriek | 29-08-09

Uiteraard zal ik er als veertiger opnieuw staan. Ik blijf eeuwig een adolescent als het op muziekhonger aankomt. Eentje met wat meer rimpels maar voor de rest: een groot kind...

Gepost door: Geert S | 29-08-09

De commentaren zijn gesloten.