30-01-09

Costello Top 100, de laatste 15

15. High fidelity (Get happy!!, 1980)

 14. Veronica (Spike, 1989): song over oma wordt onweerstaanbare meezinger. Hieronder een clipje uit Veronica Mars, met de geniale Britt Daniel in de karaokebar.

13. American without tears (King of America, 1986)

12. Almost blue (Imperial bedroom, 1982)

11. Everyday I write the book (Punch the clock, 1983): written in a spare ten minutes on tour on tour as a spoof of a Mersey-beat tune, aldus in EC in de liner notes van Punch the clock. 10 minuten!

10. Accidents will happen (Armed forces, 1979)

9. (The Angels wanna wear my) Red shoes (My aim is true, 1977)

8. Indoor fireworks (King of America, 1986)

7. (I don't want to go to) Chelsea (This year's model, 1978)

6. So like Candy (Might like a rose, 1991): de enige échte classic die de samenwerking tussen Costello en McCartney voortbracht. OK, Veronica was er ook één (al is dat eerder Costello's song waarop Macca nog wat finishing touches aanbracht)

5. Shipbuilding (Punch the clock, 1983): geschreven door Costello en Clive Langer (producer van Punch the clock). Langer had de muziek al grotendeels gecomponeerd en Costello schreef daarop een knappe tekst die voortsproot uit zijn woede en onmacht om het Britse spierballengerol in de Falklandsoorlog. Eerst opgenomen door Robert Wyatt - dat blijft toch wel de definitieve versie - en nadien pas door Costello zelf voor Punch the clock.  Toevallig trad Chet Baker op in Londen tijdens de opnames en Costello (van wie Baker nog nooit gehoord had) kon 'm overtuigen om mee te spelen op de opname. Hij stopte nog een tape met daarop zijn song Almost blue toe, wellicht in de hoop dat Chet er later nog iets mee zou doen. En die zou Almost blue inderdaad later opnemen.

4. Brilliant mistake (King of America, 1986):

Valt het op dat King of America mijn favoriete CD van Costello is? Het is de plaat waarop de drummer en gitarist van Elvis Presley's T.C.B. Band meespelen, en verder ook vaklui als Jim Keltner, Mitchell Froom, David Hidalgo, en T-Bone Burnett die ook producer was. Costello had de bedoeling The Attractions op de helft van de LP te laten meedoen, en liet hen overkomen naar Hollywood voor de opnames maar het draaide er op uit dat zij enkel voor één song (Suit of lights) werden gebruikt, en het eindigde in een voor jaren verzuurde relatie tussen EC en zijn maten. Costello had nochtans geprobeerd hen ook deze Brilliant mistake te laten inspelen, maar hun take klonk mak en ongeïnspireerd. De song haalde gelukkig wel het album en is absoluut euh... briljant. En die lyrics: subliem.

3. Alison (My aim is true, 1977): Producer Nick Lowe over de opname: That was the day when I thought this is something seriously happening. He gave off something. For someone as young as he was to be so clear and so in control of what he was trying to portray and get across was maturity beyond his years. Unsettling and very soulful. I'm not ashamed to say that I cried.

2. I want you (Blood and chocolate, 1986): nagelde me vlak na de release in '86 aan de grond, en deed dat trouwens ook in 2002 in de AB (in een medley met het naadloos aansluitend Alibi). Naar het schijnt ook populair als openingsdans op trouwfeesten. Kan iemand die mensen de tekst even toelichten?

1. Watching the detectives: dit benadert mijn idee van de perfecte popsingle. Elvis is King!

23:50 Gepost door Geert S in Muziek | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Puik.
Mijn favoriet valt net naast het podium.

Gepost door: LucV | 30-01-09

De top 15 maakt veel goed, zéér veel. Ik las je laatste posts (vlak voor de top 15) en heb een hele dag een briefje naast m'n pc gehouden. Daarop stonden de songs die me spontaan te binnen schoten en uiteindelijk hield ik er nog 18 over die je nog geen ranking had toebedeelt. In een van je vorige posts moet ik niet goed opgelet hebben, want ik dacht nog This Year's Girl en The Other Side of Summer te missen, maar ze staan broederlijk naast elkaar op 33 en 32.
Een derde song waarop ik nog wachtte staat er uiteindelijk niet tussen: I Can't Stand UP For Falling Down. Maar nu ga jij zeggen dat dit een cover is zeker?
Great job!

Gepost door: Zwino | 31-01-09

Goedmaken "Goedmaken" is een slechte woordkeuze als ik m'n vorige reactie herlees. Er viel immers niets goed te maken ...
Wel vreemd dat als ik spontaan aan 20 à 25 Costello songs denk, deze bijna allemaal in je top 15 staan. Of misschien toch niet zo vreemd: Costello is the man!

Gepost door: Zwino | 31-01-09

Sam & Dave I Can't Stand Up For Falling Down was inderdaad in '67 een b-kantje van een single van Sam & Dave (auteurs: Homer Banks/Booker T Jones). Die zou anders uiteraard wel in deze lijst gestaan hebben, net als Good year for the roses, I wanna be loved, Peace love & understanding, Don't let me be misunderstood, en misschien ook iets uit The Kojak variety. Ik kan je overigens niet helemaal ongelijk geven over de relatief lage notering van Kinder murder en Shot with his own gun, en mbt Lucs favoriet: Brilliant mistake was inderdaad een serieuze kandidaat voor de top 3. Voer voor een toekomstige update ooit, misschien. Maar eerst een vergelijkbare oefening doen met andere favorieten...

Gepost door: Geert S | 31-01-09

De commentaren zijn gesloten.