28-01-09

Costello Top 100, pt 5

30. Uncomplicated (Blood and chocolate, 1986)

 29. All grown up (Mighty like a rose, 1991)

28. When I was cruel n° 2 (When I was cruel, 2002): Costello gaat aan het samplen, ook tekstueel trouwens in dit nummer: see that girl, watch that scene, digging the Dancing queen.

 27. Riot act (Get happy!! , 1980): als er één album is dat ik bij het herbeluisteren van Costello's oeuvre voor deze lijst een stuk hoger ben gaan inschatten, dan is het wel Get happy!! Hoewel het, gezien de superieure kwaliteit van een paar outtakes, nog een betere LP had kunnen zijn, valt toch op hoe makkelijk The Attractions amper 2 jaar na de elementaire, opwindende R 'n R op This year's model omschakelen naar een aanstekelijke, zeer naturel klinkende popsound met een flinke injectie soul.  En Costello schreef in die tijd een pak classics bij elkaar, niet in het minst deze briljante ballad.

26. Waiting for the end of the world (My aim is true, 1977)

25. Oliver's army (Armed forces, 1979): "Ik wou die song laten vallen: ik vond 'm te chaotisch en te monotoon. Tot Steve Nieve zei: wacht, ik heb een orgelpartij die wat lijkt op Dancing queen van Abba, en die hier perfect zou passen. Hij speelde één take, à la Rachmaninov, eleven fingers all over the place, en dat redde niet alleen Oliver's army, maar het veranderde meteen de sfeer van de hele plaat." (interview in 2002, Humo 3215)

24. I hope you're happy now (Blood and chocolate, 1986 + bonus disc op reissue Goodbye cruel world, Rhino)

 23. Pump it up (This year's model, 1978): wist u overigens dat This year's model als werktitel Girls!girls!girls! had (maar dat werd later wel de titel van een Costello verzamelaar)?

22. I'll wear it proudly (King of America, 1986): King of Belgium was ook een kandidaat als LP-titel, vanwege de vermeende fysieke gelijkenis met Boudewijn...

21. Less than zero (My aim is true, 1977)

20. Beyond belief (Imperial bedroom, 1982)

19. Welcome to the working week (My aim is true, 1977)

 

18. Radio radio (This year's model, 1978 + Ten Bloody Marys & Ten How's Your Fathers, 1984) : voor mij blijft dit een stand-alone single, want op mijn LP-exemplaar van This year's model géén Radio, radio (die stond enkel op de US versie van de LP, ter vervanging van Chelsea & Night Rally), maar wel als laatste song op kant A: Watching the detectives. En op mijn CD-exemplaar is het dus andersom. Blijkbaar stond ... detectives alleen op de vinyl-uitgave in de BNL. Deze versie verwijst in het begin (Costello die de Beastie boys na enkele seconden onderbreekt) naar een voorval in 1977 toen Costello voor de Amerikaanse zender SNL een nummer mocht brengen in een TV-show . De makers van het programma oefenden lichte druk op Costello uit om in de show Less than zero te brengen. Hij zette met The Attractions die song in om 'm na enkele maten abrupt te stoppen en het toen gloednieuwe Radio, radio in te zetten, tot grote woede van de producer die hem bezwoer dat hij nooit nog op de Amerikaanse TV zou verschijnen. 

17. God give me strength (Elvis Costello & Burt Bacharach, Painted from memory, 1998)

16. God's comic (Spike, 1989)

00:45 Gepost door Geert S in Muziek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: elvis costello, top 100 |  Facebook |

Commentaren

Top Je top 15 gaat voor mij bol staan van de verrassingen, want ik wacht al geruime tijd op een aantal songs, en dat zijn er meer dan 15 ...

Gepost door: Zwino | 30-01-09

OK, als ik 'm gepost heb, laat dan eens weten wat jouw toppers zijn en vooral degene die niet in deze lijst stonden. Maar vergeet niet: géén covers...

Gepost door: Geert S | 30-01-09

De commentaren zijn gesloten.