29-12-08

Het elftal (de lijstjes!)

Lijstjes maken: het is typisch iets voor mannen. Iets voor mannen die alles willen ordenen, die graag een hiërarchie vastleggen in de CD's/films/boeken/you name it die hen op een of andere manier geraakt hebben.  Kent u misschien een vrouw - en het mag geen muziekjournaliste zijn - die in de laatste week van het jaar loopt te stressen omdat ze haar CD Top 10 nog niet klaar heeft? Neen, vrouwen vallen nog liever dood dan zich met dat soort futiliteiten bezig te houden.

Enfin, man én muziekliefhebber zijnde ontkom ook ik niet aan die Top 10. In 2008 heb ik voor mijn doen heel veel CD's gekocht (om en bij de 70), maar door een CD-diefstal in juni betrof het vooral een inhaaloperatie: vooral oudere CD's dus, slechts voor 1/4 recente CD's.  Een jaarlijks weerkerend patroon is ook dat ik in december vaststel dat ik nog tientallen in het afgelopen jaar verschenen CD's te beluisteren heb.

Soit, ik heb mijn ogen en oren voldoende geopend om te weten: 2008 was een goed muziekjaar.  Een jaar ook waarin we singles van oa dEUS en MGMT en de Tings Tings in de Ultratop zagen opduiken, een nieuwe naam als Fleet foxes met gemak de AB uitverkocht, Sigur Ros Vorst-Nationaal liet vollopen, kortom: alternative en mainstream zijn begrippen (of noem het maar stempels, want het zijn holle begrippen) die vaker dan pakweg 10 jaar geleden door elkaar lopen, wat uiteraard toe te juichen valt. Weg met het hokjesdenken! 

Over mijn Top 10 tenslotte: ik was bij het opstellen alleen zeker over de nr 1, en eerlijkheidshalve ben ik nog altijd op zoek naar een waardige nr 2 én 3.  Albums die zich konden meten met de nr. 1 en pas na een pijnlijke deliberatieronde (na talrijke herbeluisteringen en heroverwegingen dus) het pleit verloren van de nummer één.  Aangezien het echter belachelijk zou zijn om een Top 10 (of een Top 11, in mijn geval) te maken waarin ik die plaatsen open laat, heb ik in extremis toch maar een paar knopen doorgehakt.

Voor vrouwen die meelezen: u heeft gelijk, het is allemaal volstrekt betekenisloos en van generlei waarde. Maar lijstjes maken blijft wél fun. Sorry daarvoor!

Dit is mijn elftal:

1. FLEET FOXES

2. THE WALKMEN - You & me

3. HAYDEN - In field and town

4. CALEXICO - Carried to dust

5. PORTISHEAD - Third

6. PORT O'BRIEN - All we could do was sing

7. DRIVE-BY TRUCKERS - Brighter than creator's dark

8. VAMPIRE WEEKEND

9. JENNY LEWIS - Acid tongue

10. THE KILLS - Midnight boom

     THE RACONTEURS - Consolers of the lonely

Morgen nog meer lijstjes!

23:44 Gepost door Geert S in Muziek | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Betekenisloos?

Gepost door: LucV | 30-12-08

Hayden En we delen ook dezelfde nr.1 qua albums, maar hoe kan het ook anders? Is er ooit wel een betere plaat verschenen? Nuja, puur muzikaal gezien wellicht wel, maar qua emotionele impact op mij, zal niks ooit nog beter dan deze LP van Fleet Foxes.
Ik onthoud verder Hayden uit je lijst. Na Elk-lake serenade had ik hem nochtans opgegeven. Niet omdat ik hem 'slecht' vind, maar gewoon omdat er zovele duizenden andere singersongwriters zijn die ook wel eens aandacht verdienen. Maar ik ben inmiddels benieuwd genoeg geworden naar deze nieuwe Hayden, en dus staat hij in mijn januari aan te kopen lijst.

Gepost door: RoenHetZwoen | 31-12-08

sorry daarvoor U hoeft zich niet te excuseren!

Gepost door: Zwino | 31-12-08

vakmanschap Roen, aangezien "Elk-lake serenade" je niet kon bekoren, raad ik je veiligheidshalve toch aan 2 à 3 songs van "In field and town" voor te beluisteren. Bv. "Did I wake up beside you", "Damn this feeling", en "More than alive". Als geen van die songs je iets doen, bespaar je dan toch maar de kosten. Maar ik hoop uiteraard dat een man met smaak als jij alsnog valt voor het vakmanschap van deze ondergewaardeerde Canadees.

Gepost door: Geert S | 01-01-09

De commentaren zijn gesloten.